Konkurs Fotograficzny „Wiosna w obiektywie”

W dniu 15 listopada 2019 r. rozstrzygnięto szkolny konkurs fotograficzny pod hasłem „Wiosna w obiektywie”. Celem konkursu było uwrażliwienie uczniów na piękno otaczającej przyrody w miejscu zamieszkania. Adresatami konkursu byli uczniowie klas VII i VIII. Komisja przyznała trzy pierwsze miejsca w dwóch kategoriach – obiekt i krajobraz. Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy.

Poniżej lista laureatów:

Kategoria krajobraz:

I miejsce – Weronika Firek

II miejsce – Anna Marek

III miejsce – Jakub Magiera

Kategoria obiekt:

I miejsce – Anna Marek

II miejsce – Kamil Marzec

III miejsce – Natalia Gulińska



Zbiórka kukurydzy i kasztanów dla dzikich zwierząt

19 października 2019 roku uczniowie klasy 7a wraz z myśliwymi z Koła Łowieckiego "Leśnik" Kraków wzięli udział w zbiórce kukurydzy i kasztanów dla dzikich zwierząt. W sumie zebrano 70 kg kukurydzy i 40 kg kasztanów. Następnie zgromadzona karma została przewieziona do magazynów, a w okresie zimowym zostanie wykorzystana dla zwierząt leśnych. Na zakończenie akcji odbyło się ognisko z kiełbaskami. Razem z myśliwymi uczniowie bardzo przyjemnie i pożytecznie spędzili czas.


Uczniowie z Kozłowa na Małopolskiej Nocy Naukowców 2019

W dniu 27 września 2019 roku uczniowie klas siódmych, ósmych oraz klas piątych uczestniczyli w Małopolskiej Nocy Naukowców. Pod opieką p. Agnieszki Kalemby, p. W. Chudzińskiej, p. A. Milewskiej-Pełki oraz p. A. Kopcia uczniowie uczestniczyli w eksperymentach oraz pokazach z pogranicza chemii i fizyki. Na początku uczniowie w Akademickim Centrum Materiałów i Nanotechnologii Akademii Górniczo-Hutniczej wysłuchali wykładu pt. „Aerożel – materiał przyszłości”, podczas którego poznali tajniki otrzymywania nowoczesnych materiałów. Kolejnym punktem programu był udział w pokazach eksperymentów chemicznych „Jak gotują naukowcy, czyli noc kulinarnych doświadczeń”. W ramach pokazów uczniowie wzięli udział w wielu efektownych eksperymentach chemicznych związanych z tematyką kulinarną np.: pasta dla słonia, chemiczne węże, badanie pH za pomocą wywaru z czerwonej kapusty. Największy zachwyt w uczniach wywołały eksperymenty z ciekłym azotem. Dużą atrakcją okazał się również pokaz możliwości robota Pepper, jak np.: powitanie, prowadzenie dialogu, demonstracja sztuczki karcianej, przedstawienie możliwości rozpoznawania emocji na podstawie wyrazu twarzy.Podczas tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców nasi uczniowie nie tylko miło spędzili czas, ale przede wszystkim pogłębili wiedzę zdobywaną na lekcjach.

wyszukiwarka

Free Joomla! template by L.THEME